Láthatáron a várva várt Mafia 1 Multiplayer

Láthatáron a várva várt Mafia 1 Multiplayer

2002-ben került a boltokba a Mafia – The City of Lost Heaven, és méltán játéklegendává nőtte ki magát annak ellenére, hogy nem világhírre tört, nem övezte hype, és nem előzte meg egy hároméves marketing, ahogy manapság divat. Egy igényes fejlesztést követően “szépen csendesen” a polcokra helyezte a cseh Illusion Softworks (mai nevén 2K Games) a játékát, és reménykedett, hátha tetszik nekünk. Talán emiatt a hozzáállás miatt is állt be a felejthetetlen kultuszjátékok sorába, amiről 13 év elteltével is aktuális hírekkel szolgálhatunk.

Ám bármennyire is tökéletesnek tűnik, sajnos van egy apró szépséghibája. Anno a játék fejlesztésének végéhez közeledve az cseh fejlesztőgárdát szorította a határidő, és le kellett mondania egy fontos játékelem befejezéséről. Sajnos az volt a Multiplayer.
Ahogy írtam, nem fejezték be – ez azt jelenti, hogy a játékmotor tartalmaz többjátékos-módra alkalmas kód-és inaktív játékrészeket. A csapat egyetlen reményei a leendő modderek voltak, akik majd kapva kapnak az alkalmon, és szabadidejükben hozzácsapják a multit a Mafiához. Amúgy kísértetiesen hasonlít ez a szituáció a Mafia 2 multijára, nemde? A különbség az, hogy sajnos a Mafia 1 esetében a modderek egészen idáig, 13 évig nem váltották be a Mafia-rajongók hozzájuk fűzött reményeit, de nem a saját hibájukból. Ugyanis a Mafia 1 befejezetlen multiplayer-motorja nem jól ismert technikai okokból semmilyen formájában nem volt alkalmas a kívülállók általi befejezésre. Jómagam is hetekig dolgoztam egy-két teszterrel, hogy feltérképezzem a játék ezen forrásait, de a tudásom kevésnek bizonyult. Egy korábban nagy lelkesedéssel elindított mafiamp-nek elnevezett projekt is elvérzett az interneten, akármennyire is próbálták a fejlesztői bekamuzni, hogy folytatják a munkát. A legmesszebbre egy braingib nevű programozó és Mafia-modder jutott, aki a multinak is csak egy részét, a többjátékos versenyzőmódot (Letölthető itt) fejezte be, és vált számunkra elérhetővé letölthető tartalomként. A multi-versenyzőmódhoz még bőven elég az Illusion Softworks félkész kódja, hogy egy braingib-kaliberű profi modder kihozza belőle a maximumot. De egy 2013-14 környékén verbuválódott szlovák moddercsapat láthatóan megunta a tökölést, és egészen új megközelítésbe helyezte a dolgot, és az eddig felmutatottak alapján nagy esélyt adunk nekik, hogy sikerrel járnak egy teljes verziójú többjátékos kifejlesztésében.

A Lost Heaven Multiplayer

A mod fejlesztéséhez 2013-14 környékén látott hozzá egy öttagú szlovák csapat (Romop5, Davo, Cukier, Lukis, Mnich). A teljesen más megközelítés nem jelent mást, minthogy totálisan elvetették a “multi-befejezés” koncepcióját, és a nulláról kezdték kiépíteni a saját multi-keretrendszerüket, ami egy felhasználó által elindítandó launcher-en keresztül szinkronizálja a többjátékos módjukat a Mafia-val.

Jó hír, hogy az LHMP már 2014 ősze óta publikus tesztelési időszakban fut, ami azt jelenti, hogy habár már mindannyian játszhatunk vele, viszont csak a béta verziójával. Ezt a bétateszt-időszakot használja fel Romop5 csapata arra, hogy a public testerekkel, azaz a segítségünkkel fejezzék be a modot, szűrjék ki az eddigi hibákat, és tegyenek eleget az igényeinknek.
Aktívan követtem/követem jómagam is a fejlesztési menetüket, jártam a public test-szervereken, és bizonyíthatom, hogy igényes és ígéretes munka folyik. A csapat ügyesen tartja a kapcsolatot a teszterekkel, nyíltan elfogadják a javaslatokat, kommunikatívak. Tehát van okunk a reménykedésre!

A Lost Heaven Multiplayer hivatalos weboldala

Hogy is maradhatna ki a Teaser-videó?

Vélemény, hozzászólás?